Keçi Sütünün Faydaları
11.01.2024

Keçi Sütünün Faydaları

Keçi sütü, fizikokimyasal niteliklerindeki bazı farklılıklar nedeniyle değerli olarak düşünülmektedir. Bu özelliğiyle de; bebekler, yaşlılar ve süt veren kadınların beslenmesinde kullanılmaktadır. Keçi sütünün bazı özellikleri bu bağlamda diğer sütlerden farklılıkları aşağıda sıralanmıştır: Taze keçi sütünün asitliği 6.4-10 SH, yoğunluğu 1.028-1.041 g/ml dir. İnek sütüne göre daha yüksek oranda küçük çaplı yağ globülleri bulundurması süt proteinlerinin özellikle de αs1 kazeinin kalitatif ve kantitatif açıdan farklılıklar göstermesi daha kolay sindirilebilmesini sağlamaktadır.

Keçi sütü kısa ve orta zincirli tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri (kaproik, kaprilik, kaprik) bakımından zengindir. Bu bileşenler emilim ve metabolizma bozuklukları, kolesterol problemleri ve yetersiz beslenme bulguları sergileyen hastalarda tedavi edici nitelikler taşımaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda keçi sütünün kendine has ağır kokusuna da neden olmaktadır. Kötü bakım ve ağıl koşullarının olduğu durumlarda bu koku ve tat süt ve ürünlerde daha belirginleşir. Keçi sütünde yüksek miktarda esansiyel yağ asitleri bulunmakta, bu da emziren kadınlar açısından önem taşımaktadır.

Keçi sütü ürünlerinin endüstriyel ölçekte üretimini kısıtlayan başlıca faktör, laktasyon döneminin 6-7 ay arasında değişmesi ve bu nedenle üretimin mevsime bağlılık göstermesidir. Karoten miktarı az ve A vitamini diğer süt türlerininden 2-3 kat fazla olduğundan rengi daha beyazdır. Peynir mayasıyla daha kolay pıhtılaşır. Yağ globülleri küçük olduğundan kaymak bağlaması zordur. Bu özellikleri nedeniyle sindirim güçlüğü çekenler ve bebek beslenmesinde tercih edilir. B12 vitamini ve demirce fakir olduğundan uzun süre keçi sütüyle beslenenlerde kansızlık görülebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.